Distriktsmøte 24. september 2016

Odal Soroptimistklubb arrangerte 24. september distriktsmøte Øst 2 hvor 34 soroptimister var tilstede

Referat

Distriktsmøte Øst 2, lørdag 24. september 2016 Kl. 10.30 – 14.00

Sted: Skarnes menighetshus, Strandv.9, 2100 Skarne

Distriktsmøte ble gjennomført etter følgende program/kjøreplan:

 

Kl 10.30:        Registrering og kaffe med noe attåt. Det var 34 soroptimister til stede, og alle klubbene i Distrikt Øst 2 var representert! 

Kl 11.00:        President Ingunn Brun ønsket velkommen og tente lysene. Brit Lavik holdt appellen. Lise Kari Holstad spilte vals av Chopin, og distriktsmøte ble erklært åpnet i strålende sol!

 

Kl 11.15:        «Vold i nære relasjoner» et samarbeidsprosjekt mellom staten og Sør-Odal kommune.

Først foredrag ved prosjektleder, tidligere ordfører, nå også soroptimist Anne-Mette Øvrum innledet om historien bak dette vektige prosjektet og sitt eget engasjement i en sak som også vedrører våre egne kommuner og ikke bare «de andre». Hvorfor er vårt land så høyt oppe på statistikken over samlivsdrap, vi som er - eller vil være - et snilt og vennlig land? Kan våre egne fordommer eller lite engasjement være slik at vi velger å overse ubehagelige familiære konflikter, eller stille spørsmål ved hva som ligger bak når en kollega eller bekjent kommer med blå merker på halsen.

Det neste kan være et drap som kanskje kunne ha vært unngått?!

Anne-Mette reflekterte rundt mange tankevekkende spørsmål og hendelser som berører dette viktige tema. I tillegg til det internasjonale engasjement i FN, viste Anne-Mette til Spania som prosjektet har samarbeid med, har lovfestet rett arbeid for de som mottar økonomisk hjelp i slike situasjoner. En slags arbeid for trygd, som gir mottaker en styrke også psykisk i tillegg til økonomisk uavhengighet. Dette er en viktig faktor som foreløpig ikke er i Norge.

                                 

Kl 12.00:        «Søm tilpasset funksjonshemmede» i regi av «Fjellrypa».

Daglig leder og eier, Eli Skoland startet sitt innlegg ved å fortelle historien om Fjellrypas oppstart og at navnet ble valgt med bakgrunn i en venn fra Trysil og med opphold på Svalbard som hadde formidlet opplevelser som gjorde Fjellrypa til et lett valg for en kleskolleksjon tilpasset kvinners behov for turer og aktiviteter på fjellet,i skog og mark. Resultatet ble varme og behagelige ullklær og fasongsydde ytterklær for sporty jenter i alle aldre og fasonger! Dette er fortsatt et av de 4 ben firmaet står på. Søm til funksjonshemmede kom nærmest i gang ved en tilfeldighet ved at et foreldrepar kom til Fjellrypas systue for å få hjelp til å sy klær til sitt barn med stor funksjonssvikt. Dette er en praktisk og viktig ting for både de foresatte og brukerne. Det å ha klær som er skreddersydd ulike funksjonssvikt må i dag avklares i hvert enkelt tilfelle med NAV, og det viser seg å være stort behov for persontilpassede klær. Det er viktig både fysisk og psykisk å ha hensiktsmessig og kledelige klær for alle medmennesker i sitt daglige liv.

I tillegg syr Fjellrypa bunader som sitt 3.ben, og det 4.ben kom til ca 1.februar i år hvor Fjellrypa overtok «Gardinmiljø» - en eksklusiv gardinbutikk som vår egen, Liv Vivang hadde drevet i 35 år.

Deltakerne var på en kort befaring på Fjellrypa som ligger vis a vis møtelokalet, og vertskapet gjorde klar til lunsjen.

 

Kl 13.00         Lunsj besto av gryterett med tilbehør og dessertkaker med kaffe.

Deretter loddsalg og trekning, som alltid skaper god stemning i tillegg til penger i kassen for vertsklubben! Tusen takk.

Lise Kari Holstad spilte og vi sang en av våre soroptimistsangen.

 

President Astrid Torshaug takket alle klubbene for gavene, taler og fremmøte på vegne av Hamar klubbens 60 års jubileum 17.sept.

President Ingunn Brun overrakte protokollene for distrikt Øst 2 til president Astrid Trandem, Ringsaker som er vertskap for samarbeidsmøte og distriktsmøte i 2017. De kommer tilbake med datoer og lignende senere.

Videre takket Ingunn Brun for fremmøte og en hyggelig dag, og ønsket velkommen med til Galleri Lyshuset og Silkeveven for de som ønsket det. Dette var ikke en del av det formelle programmet. Lise Holm orienterte kort om Silkeveven.

Lise Kari Holstad avsluttet med å spille «Det var en gang» av Edvard Grieg. Vakkert og stemningsfullt ut i en solrik ettermiddag.

 

Kl 14.15         Møteslutt

De som ikke måtte reise rett hjem, ble med til Silkeveven og Galleri Lyshuset.

Vertskapet Odal Soroptimistklubb takker alle for fremmøte og hyggelig møte!

 

 

 

 

Referent: Anne Marie Svenneby